Подг. 30мин
Време: 75мин
порции: 4
Продукт
Путер тартовите се солиден кандидат за прекрасен десерт — и, ох, колку се неверојатни! Овие путерливи мини пити, обично печени во тава за мафини, имаат крцкава кора полнета со леплива мешавина од путер, шеќер, сируп, јајце и понекогаш стафиди или ореви.
Состојки:
За тестото:
- 200гр. брашно
- 100гр. Осоговски путер
- 50гр. шеќер
- 1 жолчка од јајце
- 3 лажичи ладна вода
За филот:
- 100гр. Осоговски путер, стопен
- 100гр. кафен шеќер
- 100мл јаворов сируп
- 2 јајца
- 1 лажичка брашно
- 1 лажичка ванила екстракт
- 50гр здробени ореви
- 50гр суво грозје
Инструкции:
Чекор I
Подгответе го тестото! Во сад за мешање, комбинирајте го брашното и шеќерот. Додајте го ладниот путер со помош на резач за тесто или со прстите додека смесата не наликува на груби трошки. Додајте ја жолчката од јајце и промешајте. Постепено додавајте ладна вода, по една лажица, додека тестото не се соедини. Формирајте го тестото во диск, завиткајте го во пластична фолија и ставете го во фрижидер најмалку 30 минути.
Чекор II
Потоа подгответе го филот. Во голема чинија, измешајте го растопениот Осоговски путер, кафеавиот шеќер, пченкарниот сируп (или јаворовиот сируп), јајцата, брашното и екстрактот од ванила додека не се изедначи. Додајте ги стафидите или оревите ако ги користите.
Чекор III
Загрејте ја рерната на 190°C. Распоредете го ладното тесто на лесно набрашнета површина. Исечете кругови малку поголеми од вашата форма за тарт и ставете ги во формите, нежно притискајќи надолу. Наполнете ја секоја кора за тарт со путерната смеса.
Чекор IV
Печете во загреаната рерна 15-20 минути, или додека филот не се стегне и тестото не стане златно-кафеаво. Оставете ги тарталетите да се оладат во формата неколку минути пред да ги префрлите на решетка да се оладат целосно.
Наздравје!