Подг. 15мин

Време: 25мин
порции: 2
Продукт

Кесадиља со Осоговска кашкавал е брзо и вкусно мексиканско јадење направено со печење или пржење на тортиљи полнети со растопен кашкавал, често се служи со салса, гвакамоле или павлака.

Состојки:

  • 2 големи тортиљи од брашно
  • 200гр Осоговски мешан кашкавал или Гауда
  • 250г пилешко филе
  • 1 лажица Осоговски путер или маслиново масло
  • Опционално: Осоговска павлака, гвакамоле

Инструкции:

Чекор I
Загрејте тава на средна температура и додајте мала количина путер или масло. Додајте го свареното пилешко и пржете 2-3 минути додека не се загрее. Ако сакате, додајте кромид или пиперки во тавата и гответе додека не омекнат.

Чекор II
Ставете една тортиља во тавата. Посипете ја половина од ренданото сирење рамномерно врз тортиљата. Раширете ја смесата со свареното пилешко врз кашкавалот, а потоа посипете го преостанатиот кашкавал врз пилешкото. Покријте со втората тортиља.

Чекор III
Гответе 2-3 минути од двете страни, или додека тортиљите не станат златно-кафени и кашкавалот не се растопи. Користете шпатула да ја превртите внимателно на половина.

Чекор IV
Отстранете од тавата, исечете на триаголници и сервирајте со салса, павлака, гвакамоле или било кои други желни дополнувања.

Оваа едноставна и вкусна кесадиља сокашкавал совршена за брз ручек или вечера!

Слични Постови