Подг: 45мин
Време: 10мин
порции: 20
Продукт
Искусете освежителна салата измешана со крцкави зеленчуци и кремаста Осоговска урда, создавајќи пријатна комбинација на текстури и вкусови во секое залче.
Состојки:
- 1кг Осоговска урда
- 400мл Осоговска кисела павлака
- 200гр издробени ореви
- 1 главица лук (исечкан ситно)
- 100 гр печени семки од сончоглед без лушпи
- 400 гр. свежа краставица
- 150гр печени сусамови семки, сол по вкус
Инструкции:
Чекор I
Прво, свежата краставица се лупи и се сече на мали коцки. Додајте малку сол и оставете ја во цедалка да ослободи вишок вода, околу 1 час.
Чекор II
Потоа, додајте го Осоговското полутврдо сирење во чинија и постепено додавајте ја Осоговската павлака. Може да ви треба помалку или повеќе павлака од наведената количина во зависност од тоа дали полутврдото сирење е суво или по кремасто. Додајте ја свежата краставица, исечените ореви, печените сусам и семки од сончоглед. На крај, се додава исечканиот лук.
Чекор III
Сол се додава по потреба и по вкус. Јас ги печев сусамот и семките од сончоглед во сува тава на оган со постојано мешање за да се испечат убаво, за по-сладок вкус на салатата. Брзата салата се сервира на чинија и се декорира по желба.
Оваа количина салата е за поголема слава. Ако сакате помала количина, намалете ги количините на состојките.