Подг. 20мин

Време: 60мин
порции: 4
Продукт

Компирот обложен со пармезан е неодоливо крцкав однадвор, мек и крцкав одвнатре, со богат, солен вкус на кашкавал што додава вкусна и луксузна нота на секое јадење.

Состојки:

  • 6/7 Компири
  • 1 главица лук  
  • Свеж магдонос
  • 150гр Осоговски Ексклузив кашкавал
  • Маслиново масло
  • Црвени пипер во прав
  • Сол и бибер

Инструкции:

Чекор I
Подгответе ја маринадата! Во голема чинија, измешајте маслиново масло, лук, магдонос, сол, црвени пиперки во прав и половина од ренданиот Ексклузив кашкавал додека не се формира густа паста.

Чекор II
Исечете ги компирите на половина и направете дијагонални резови во двете насоки.

Чекор III
Измешајте ги компирите во маринадата додека не се добро обложени, а потоа потопете ја исечената страна во преостанатиот ексклузив кашкавал на чинија.

Чекор IV
Печете ги! Ставете ги компирите со исечената страна надолу на подмазан лим за печење, намастете ги со преостанатата маринада и печете на 200°C околу 40-50 минути, додека не омекнат и не станат златни.

Наздравје!

Слични Постови