Подг. 10мин
Време: 35мин
порции: 4
Продукт
Овој рецепт е совршен за зафатени работни вечери кога немате време за готвење. Печениот лосос со неверојатен кремаст сос од Осоговски путер и лимон се подготвува толку лесно, што ќе бидете изненадени дека е направен дома!
Состојки:
- 4 филети лосос
- 60гр Осоговски путер
- 2 лажици маслиново масло
- 3 главици лук, исечкан
- 1 лимон, изрендана кора и исцеден сок
- 50мл бело вино
- 1 лажица свеж магдонос
- Сол и бибер, по вкус
- Парчиња лимон, за украс
Инструкции:
Чекор I
Зачинете ги филетите од лосос со сол и бибер. Загрејте маслиново масло во тава на средно-висока температура, потоа пржете го лососот 4-5 минути од секоја страна додека не се испече. Отстранете го и оставете го настрана.
Чекор II
Подгответе сос од лимон и путер! Во истата тава, растопете Осоговски путер на средна температура. Додајте ситно исечкан лук и пржете додека не замириса.
Чекор III
Промешајте го сокот од лимон, кората од лимон и пилешкиот бујон (или белото вино). Оставете да врие 2-3 минути додека сосот малку не се намали.
Чекор IV
Вратете го лососот во тавата и прелејте го сосот врз него. Гарнирајте со свеж магдонос и кришки лимон, и сервирајте веднаш.
Наздравје!