Подг. 10мин

Време: 35мин
порции: 4
Продукт

Овој рецепт е совршен за зафатени работни вечери кога немате време за готвење. Печениот лосос со неверојатен кремаст сос од Осоговски путер и лимон се подготвува толку лесно, што ќе бидете изненадени дека е направен дома!

Состојки:

  • 4 филети лосос
  • 60гр Осоговски путер
  • 2 лажици маслиново масло
  • 3 главици лук, исечкан
  • 1 лимон, изрендана кора и исцеден сок
  • 50мл бело вино
  • 1 лажица свеж магдонос
  • Сол и бибер, по вкус
  • Парчиња лимон, за украс

Инструкции:

Чекор I
Зачинете ги филетите од лосос со сол и бибер. Загрејте маслиново масло во тава на средно-висока температура, потоа пржете го лососот 4-5 минути од секоја страна додека не се испече. Отстранете го и оставете го настрана.

Чекор II
Подгответе сос од лимон и путер! Во истата тава, растопете Осоговски путер на средна температура. Додајте ситно исечкан лук и пржете додека не замириса.

Чекор III
Промешајте го сокот од лимон, кората од лимон и пилешкиот бујон (или белото вино). Оставете да врие 2-3 минути додека сосот малку не се намали.

Чекор IV
Вратете го лососот во тавата и прелејте го сосот врз него. Гарнирајте со свеж магдонос и кришки лимон, и сервирајте веднаш.

Наздравје!

Слични Постови