Подг. 30мин
Време: 70мин
порции: 7
Продукт
Пробајте го овој едноставен рецепт со Осоговско сирење за појадок или ручек: Грчка пита со спанаќ и сирење (Спанакопита). Се прави од слоеви фило тесто полнети со спанаќ, бело сирење, јајца, кромид и зачини. Вкусно солено јадење, совршено топло или студено!
Состојки:
- Кори
- Маслиново масло или топен Осоговски путер
- Свеж спанаќ (или замрзнат спанаќ одмрзнати и исцеден)
- Осоговско сирење
- Исечкан кромид
- Свежи зачини (како копар или магдонос)
- Јајца
- Сол и бибер
Инструкции:
Чекор I
Гответе ги зеленчуците: Пржете го исечканиот кромид во маслиново масло додека не омекне, потоа додајте спанаќ и гответе додека не омекне.
Чекор II
Подгответе ја смесата: Измешајте го сварениот спанаќ и кромидот со сирењето, зачини, разматени јајца, сол и бибер.
Чекор III
Сложете ги листовите тесто: Ставете ги листовите тесто во подмачкан сад за печење, намачкувајќи го секој слој со маслиново масло или путер. Раширете ја смесата од спанаќ преку слоевите и ставете уште листови тесто одозгора.
Чекор IV
Печете го во загреана рерна додека листовите не станат златни и крцкави.