Подг. 10мин
Време: 35мин
порции: 5
Продукт
Сепак, прво, можеби ќе се запрашате… што е вегетаријанска фритата? Тоа е печење со јајца исполнето со вкусен зеленчук, билки и малку кашкавал. Ако не сте вкусен појадок, тоа е опција за брза вечера во неделата.
Состојки:
- 6 јајца
- 100гр Осоговски мешан или овчи кашкавал
- 120мл млеко или Осоговска кисела павлака
- 150гр мешан зеленчук (пиперки, спанаќ, кромид, домати, печурки)
- 1 лажица маслиново масло
- 1/2 лажичка сув мајчин лист или оригано
- Сол и бибер по вкус
Инструкции:
Чекор I
Загрејте го маслиновото масло во тава која може да се става во рерна на средна температура. Пржете ги сечените зеленчуци додека не омекнат, околу 5-7 минути. Зачинете со сол, пипер и сув мајчин лист или оригано.
Чекор II
Во чинија, изматете ги јајцата, млекото или павлаката, солта и биберот.
Чекор III
Излејте ја јајчната смеса над зеленчуците во тавата. Посипете рендан кашкавал одозгора. Печете во загреана рерна на 190°C 20-25 минути, или додека фритатата не се стегне и врвот не стане златно-кафеав.
Чекор IV
Оставете ја фритатата да се олади малку пред да ја исечете. Уживајте!