Подг. 10мин
Време: 15мин
порции: 1
Продукт
Уживајте во крцкава багета покриена со растопен кашкавал и мешавина од свежи зеленчуци, соединувајќи ги вкусната, сиренеста убавина со живописни, крцкави вкусови.
Состојки:
- 1 багет
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажичка сенф
- 1/2 лажичка суво оригано
- 1/2 лажичка сув босилек
- 70гр Осоговски топено сирење
- 100гр "Bon Appetit" кашкавал
- Сол и бибер, по вкус
- Марула или спанаќ
- Домат
- Краставица
- Црвени и жолти бабури
- Исецкан кромид и лук (опционално)
- Свеж босилек или магдонос за декорација (опционално)
Инструкции:
Чекор I
Во мала чинија направете го зачинот, измешајте го маслиновото масло, балсамовиот оцет, сенфот, сечканиот лук, сувото оригано, сувиот босилок, солта и биберот.
Чекор II
Загрејте ја вашата рерна на 190°C. Исечете ја багетата по должина на половини и лесно намачкајте ги исечените страни со Осоговско топено сирење. Ставете ги половините од багетата на подлога за печење.
Чекор III
Посипете го ренданиот кашкавал рамномерно над исечените страни на багетата. Печете во загреаната рерна 8-10 минути, или додека кашкавалот не се растопи и не почне да се меурчи, а багетата не стане тостирана.
Чекор IV
Извадете ја багетата од рерната и ставете ја со исецканата зелена салата или спанаќ, парчиња домат, парчиња краставица, црвени и жолти пиперки, и црвен кромид. Декорирајте со свеж босилек или магдонос ако сакате. На крајот, додадете ја дресингот.
Наздравје!