Подг. 20мин
Време: 180мин
порции: 4
Продукт
Овој крцкав и потпечен леб е збогатен со сладок мед и кремаст Осоговски путер, нудејќи топол, утешен вкус што е совршен за секој оброк или како вкусна ужина.
Состојки:
- 2 пакувања сув квасец
- 500мл. топло полномасно млеко (40° до 50°C)
- 5 лажици мед
- 60гр. Осоговски путер, стопен
- 2 лажички сол
- 1кг. брашно
Инструкции:
Чекор I
Во голем сад, растворете го квасецот во млекото. Додајте мед, путер, сол и 500гр. брашно; мешајте додека смесата не стане мазна. Додајте го останатото брашно доволно за да добиете меко тесто.
Чекор II
Истурете го тестото на набрашнета површина; месете додека не стане мазно и еластично, околу 6-8 минути. Ставете го во подмачкан сад, свртувајќи го еднаш за да се подмачка врвот. Покријте и оставете го на топло место да стасува додека не го удвои волуменот, околу 1 час.
Чекор III
Удрете го тестото за да го ослободите воздухот и обликувајте го во 2 леба. Ставете ги во две подмачкани калапи за леб од 20x10см. Покријте и оставете ги да стасуваат додека не стасаат, околу 30 минути.
Чекор IV
Печете на 190°C додека не добијат златно-кафеава боја, околу 30-35 минути. Покријте ги нежно со фолија ако врвовите почнат пребрзо да заруменуваат. Извадете ги од калапите и оставете ги да се изладат на решетки.
Намачкајте малку путер, додадете мед и овошје по ваш избор.