ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС
Од фарма до трпеза: Производствениот процес на млечни производи
Млечните производи како млеко, сирење, путер и јогурт се важен дел од секојдневната исхрана на многу луѓе, обезбедувајќи есенцијални хранливи материи како калциум, протеин и витамини. Но, како овие производи стигнуваат од фармата до вашата трпеза?
100% природни млечни производи
Производствениот процес на млечни производи е фасцинантно патување кое вклучува повеќе чекори, секој од нив е клучен за да се обезбеди највисок квалитет и безбедност на финалниот производ. Ги истражуваме различните фази на производството на млечни производи, од молзењето на кравите до финалното пакување.
• 1. Собирање на млекото
Производството на млечни производи започнува на фармата, каде кравите се молзат со машини кои обезбедуваат хигиена. Млекото се складира во ладилни резервоари на фармата и редовно се тестира за квалитет, вклучувајќи го процентот на масти и нивото на бактерии.
2. Транспортација
Млекото се транспортира во изолирани, ладилни камиони до преработувачките обијекти во рок од 24-48 часа по собирањето. Овој брз процес обезбедува свежина и безбедност.
3. Пастеризација
Откако ќе стигне до обијектот, млекото се пастеризира. Овој процес вклучува загревање на млекото за да се елиминираат штетните бактерии, додека неговата хранлива вредност останува зачувана. Овој чекор обезбедува млекото да биде безбедно за консумирање.
4. Хомогенизација
Хомогенизацијата рамномерно ги распределува мастите во млекото, создавајќи мазна текстура и спречувајќи ја кремата да се подигне на површината.
5. Разделба и стандардизација
Млекото се разделува на крема и обезмастено млеко. Потоа се прилагодува процентот на масти за да се создадат различни типови млеко (целосно, обезмастено итн.) или за производство на производи како крема и путер.
6. Правењето на Сирење и Јогурт
• Сирење: Во млекото се додаваат бактеријски култури и сирење, што предизвикува да се стврдне. Стврднатото млеко се преработува во различни видови сирење.
• Јогурт: Во загреаното млеко се додаваат бактеријски култури, што предизвикува ферментација, создавајќи го киселкастиот вкус и густата текстура на јогуртот.
7. Путер и Крем
• Путер 180г: Крем од млеко се изматува за да се оддели маста маст од млекото. Потоа путерот се обликува, а понекогаш и се посолува.
• Крем: Различни типови крем се произведуваат во зависност од процентот на масти.
8. Пакување
По производството, млечните производи се пакуваат за да се обезбеди свежина и безбедност. Етикетите даваат информации за хранливите материи, датумите на истекување и упатствата за складирање.
9. Контрола на квалитетот и дистрибуција
Пред да стигнат на пазарот, сите млечни производи поминуваат строг квалитетен тест. Потоа, тие се дистрибуираат до продавниците, при што се одржува ладната мрежа за да се зачува квалитетот.
Главна точка
Производствениот процес на млечни производи е сложена и внимателно контролирана операција која обезбедува највисоки стандарди на безбедност, квалитет и вкус. Од молзењето на кравите до финалното пакување, секој чекор е важен за трансформацијата на свежото млеко во широката разновидност на млечни производи во кои уживаме. Разбирањето на овој процес им овозможува на потрошувачите да ја ценат напорната работа, технологијата и експертизата која ја вложуваат во испораката на овие хранливи и вкусни производи до нивните трпези.